top of page
  • Writer's pictureLeena Yliportimo

SOSIAALISEN MEDIAN MARKKINOINTI JA LUOVA SUUNNITTELU, ESIMERKKINÄ TIKTOK

Päivitetty: 7 päivää sitten


luova suunniteelu sosiaalisessa mediassa
Kuva: AI. Kuvaidea: Leena

Ollakseen tehokasta ja brändille uskollista, markkinointiviestintä vaatii aina tarkkuutta. Siksi sosiaalisen median markkinointi ja kampanjasuunnittelu on enemmän kuin pelkkää sisällön tuottamista. Se on strategista ja luovaa suunnittelua, jonka tavoite on välittää brändin sanomaa. Taitavasti suunniteltu konsepti on tarinankerrontaa, joka luo merkityksellisiä yhteyksiä yleisöön. Konkreettisena esimerkkinä kerron kuvitteellisesta tuotelanseerauksesta TikTokissa.

 

Luovan suunnittelun merkitys sosiaalisessa mediassa

Konseptuaalinen suunnittelu on sekä strateginen että luova prosessi, joka yhdistää brändin arvot, tavoitteet ja kohdeyleisön odotukset yhtenäiseksi, vaikuttavaksi viestiksi. Sosiaalisessa mediassa, missä kilpailu käyttäjien huomiosta on kiivasta, erottautuminen edellyttää, että sisältö on omaperäistä ja kaikki kampanjassa olevat elementit ovat osa laajempaa viestinnällistä konseptia (pääajatusta).

 

 

Konseptuaalinen suunnittelu ja tarinankerronta esimerkiksi TikTokissa

1.     Aloita ydinviestillä: Keskity ydinviestiin. Se toimii perustana kaikelle sisällölle, jota tuotat. Se pitää tarinallisen konseptin koossa. Jos ydinviestiä ei vielä ole, pitää viestin kärki strategisesti päättää ja sille on hyvä luoda slogan/lupaus. 


Huom! Ihan päästä keksimäni tuote ja lanseeraus.

Esimerkkikampanja: AstroSnack-yrityksen Cheddar Moon -sipsin lanseeraus:

AstroSnackin Cheddar Moon -sipsien lupaus, eli ydinviesti "Maku toiselta planeetalta", kertoo tuotteen ainutlaatuisesta makuelämyksestä. Brändin keskeisiä arvoja ovat leikkimielisyys ja luovuus.


avaruusolio syö sipsejä avaruudessa
AI:lla tekemäni huonolaatuinen kuva esimerkkinä tuotteesta.

2.     Tunne someyleisösi eli kohderyhmäsi: Ymmärrä, keitä he ovat, mitä he arvostavat ja millaiset tarinat heihin resonoivat. Sosiaalisen median analytiikkatyökalut voivat auttaa tunnistamaan trendejä ja mieltymyksiä.

 

Esimerkkikohderyhmä: AstroSnackin Cheddar Moon -sipsien kohderyhmää ovat alle 28-vuotiaat trenditietoiset nuoret, jotka rakastavat uusia seikkailuja ja luovia ideoita. He ovat aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä ja arvostavat uutuustuotteita, jotka tarjoavat jotain tavallisuudesta poikkeavaa.

 


3.     Luo sisältösuunnitelma: Suunnittele sosiaaliseen mediaan luova konsepti ja käsikirjoitus, joka ei ainoastaan informoi ja viihdytä, vaan myös kannustaa toimintaan. Luo kertomuksia ja tilanteita, jotka esittävät ongelmia ja niiden ratkaisuja, ja joiden avulla yleisö voi kokea brändin arvot käytännössä.

 


4.     Rakenna sisältösuunnitelmaan tarinan kulku, jatkuvuus ja huipennus:

Rakenna tarina niin, että se kehittyy ja kasvaa ajan myötä. Tässä yksi rautalankaesimerkki kampanjan suunnittelulle:

a)     Aloita kampanja tiisereillä, jotka herättävät uteliaisuutta ja johdattavat tulevaan tuotelanseeraukseen.

b)     Esittele tuote ja yritä saada yleisö keskustelemaan tuotteesta.

c)     Lisää tarinaan huipennus, kuten live-tapahtuma tai suora lähetys, johon lanseeraus kulminoituu. Tämä luo odotusta ja pitää yleisön kiinnostusta yllä pitkään.

d)     Pidä huoli, että tarina jatkuu vielä huipennuksen jälkeenkin, esimerkiksi seuraavan tuotteen tai tapahtuman ennakoimisella.

a) Esimerkki: AstroSnack Cheddar Moonin tiisaus TikTokissa:

Luodaan video kohtauksella, jossa yötaivaalta alkaa laskeutua kirkkaasti loistava kohde. Kamera zoomaa hitaasti kohteeseen, mutta yksityiskohtia ei paljasteta selvästi. Katsojat jäävät miettimään, mikä se voisi olla. Videossa lause: “Se ei ole lintu! Se ei ole lentokone! Se on… Aivan jotain muuta! Pysy kuulolla!”

 

Postausteksti:👉 Seuraa meitä, jotta et missaa tätä kosmista julkaisua! #AstroSnack #OutOfThisWorld

 

b1) Esimerkki: AstroSnack Cheddar Moonin lanseeraus Tiktokissa

1. Tuote lanseerataan lyhyellä 30 sekunnin videolla, jossa raketti on juuri laskeutunut Helsingin Tuomiokirkon portaille (savua ympärillä). Raketista tulee tunnettu vaikuttaja Cheddar Moon -pussi kädessä ja esittelee tuotteen.

 

2. Ländättyään vaikuttaja, avaruuspuku päällään, maistattaa sipsejä kaupungilla esim. opiskelijoilla. Reaktioista kuvataan lyhyitä, 5 sekunnin videoita TikTokiin.

 

b2) Esimerkki: AstroSnack Cheddar Moonin dippihaaste

Vasta lanseeratun AstroSnackin "Cheddar Moon" -sipsien ympärillä järjestetään TikTokissa “dippikeskustelua”. Eli yleisöä pyydetään lähettämään ehdotuksia sopivasta dippimausta Cheddar Moonille. Osallistuneiden kesken arvotaan 10 x Moonbootseja. Tätä buustataan myös lanseerauksessa mukana olleen vaikuttajan avulla, joka kehottaa seuraajiaan ehdottamaan dippimakuja.

 

c) Esimerkki: AstroSnackin livelähetys TikTokissa

Yleisön Cheddar Moonille valitsema dippimaku valmistetaan livenä. Siitä jää yleisölle myös resepti, jotta he voivat itse valmistaa dippiä. Samalla arvotaan 10 x moonbootsit osallistuneiden kesken.

 

Tuo brändi johdonmukaisesti ja laadukkaasti esille

Johdonmukaisuus ja laatu ovat tärkeitä kampanjan jokaisessa elementissä. On varmistettava, että jokainen tarinan osa tukee suurempaa strategista päämäärää. Siksi juuri luovaan, konseptuaaliseen suunnitteluun panostaminen on kampanjan menestyksen kannalta elintärkeää. Se auttaa rakentamaan yhtenäisen ja vaikuttavan viestin, joka vie brändin arvot ja tavoitteet käytännön tasolle. Ja vaikka tässä jutussa esimerkkinä on vain TikTok, toimivaa konseptia voidaan aina soveltaa myös muihin sosiaalisen median alustoihin sekä perinteisempiin medioihin. --


Konseptuaalinen suunnittelu TikTokissa ja muualla sosiaalisessa mediassa vaatii siis yrityksen markkinointistrategian ymmärtämistä. Tämän lisäksi luova suunnittelu vaatii ideointikykyä ja konseptuaalista näkemystä. Ei riitä, että on yksi hyvä idea, vaan kokonaisuuden, useiden ideoiden, on toimittava yhteen. Erityisesti konseptuaaliset copywriterit ovat tämän asian erikoisosaajia.

-Leena

 

p.s. Vaikka keskityin artikkelissa konseptuaaliseen suunnitteluun, on luonnollisesti tärkeä muistaa, että kampanjan tarkka suunnittelu mm. aikataulutuksen, seuraamisen ja mittaamisen suhteen ovat omia keskeisiä osa-alueitaan.

 

91 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page